Iklan

Thursday, February 28, 2013

Sejarah Mungkin Berulang

Salam Hari Gaji~

tetiba arini jatuh cinta ngan lagu
Sejarah Mungkin Berulang
versi baru
by Tomok


huhuu 
sedey plak dengar versi  baru ni
tp papepun suara tomok dah makin matang
daripada yang zaman remaja tu,
ada sikit sengau~

teringat lagu yang lama tu.
masa tu zaman sekolah menengah
tak silap form 3 kot.
so bila dengar balik lagu ni.
keluar lar segala kenangan masa sekolah
budak "baik" sangat masa tu. haha

enjoy!

Tuesday, February 26, 2013

Mari Cuba Soalan Matematik Ini


Tak susah pun ~

1.Ambil kalkulator atau gunakan hp.

2.Masukkan tiga nombor pertama handphone anda itu.
(bukan tiga nombor awal operator hp anda)

3.Darab dengan 80

4.Jawapan dari no 3, tambah 1.

5.Jawapan dari no 4 darab 250

6.Jawapan dari no 5 campurkan dengan empat nombor akhir hp anda.(cth xxxxxxxx + 1234)

7.Jawapan dari no 6 campurkan SEKALI LAGI dgn empat nombor akhir hp anda.

8.Jawapan no 7 tolak 250

9.Jawapan dari jawapan no 8 dibahagi 2

=
???

hehehe. benda ni aku jumpa masa tgk group FB kg aku

saje try. nmpk cam sibuk sikit kan

mengira lar konon =P






Jawapan : No Telefon Korang
kalau salah sila cuba sampai betul ;)

Monday, February 25, 2013

Undangan Makan di Ikea. *bebola daging*

Salam makan (tiru stail kak pida.hehe)

Semalam ketika laki bini masih terkulat-kulat bangun dari tdo. 
telepon encik laki berbunyi dan kedengaran suara 
seperti mengajak kitorg ke sesuatu tempat. 
(encik laki cakap bahasa yang tidak dapat dipahami. haha)

Kemudian bila encik laki meletakkan telepon. cik bini tanya. nak kemana?

ke IKEA,mami ajak, ada org nak belanja makan. kul 12.

mmm pg lar, tak payah masak lar cmtu kan. aku berkata-kata gumbira haha

ok jom lar siap. jam didinding menunjukkan pukul 10.30 pagi. 
(huhi laki bini serta anak bangun lambat di hari minggu)

tongtangtengtungting
(tgh berkemas. makan bfast dulu.gosok baju.mandi.siapkan anak n blablabla)

kul 1 baru sampai umah MIL. suma dah menanti.
bergerak lar 2 kete ke sanun

ketika dalam perjalanan.

atas memenuhi kehendak orang, 
alhamdulillah kenyang lar mencekik 
10 ketui bebola daging cap IKEA, 
semoga yang belanja dimurahkan rezeki~ Amiin.

sementara menanti makanan. anak minum susu dulu.

bebola daging enak yang tak dapat dilupakan.
hehe

sementara tunggu dorg menyoping. 
kitorg tgk ajer sambil melayan
 si anak yang nak beli barang ikea. 
nk mengupgrade bilik katanya.

emaknya memanggil Fahiim sambil mengambil gambar.

bz menulis senarai nak membeli di Ikea.

dan ketika dorg nak membyr. kitorg disajikan dengan...

dong dong cheng!



tarian naga ala-ala harlem shake.
haha
jauh tak kitorg tgk. 
gara-gara mak budak anak yang takut.

diakhir perjalanan pulang ketika perut masih full dengan bebola daging.
tetiba dorg ajak ke kedai kasut Al-Ikhsan.
aik ckp belanja makan tapi kenapa nak belanja kasut plak ni???

jangan perasan ye mak n bapak  budak.
kasut opkos untuk budak paling kecik dalam keluarga MIL
iaitu 
Muhamad Fahiim Hanania.

si acu (adik asben yang ke 4) belanja sandal *terima kasih*

tahniah diucapkan atas penganugerahan 
kasut kaler merah ada tanda betul
hahaha

*aduyai aku lupa nak amik gambar mereka sekeluarga ketika sedang makan*

Friday, February 22, 2013

Rindunya~ Fahiim Hanania Dulu dan Sekarang

As-Salam~

semalam terambik gambar yang hampir serupa
masa Fahiim Hanania berusia Sebulan.
dah banyak perbezaan. huhu

rindu giler masa Fahiim kecik comel molek tu
huurrmmm~

korang tengok lar sendiri

*daddy macam dah gomok sket. haha*

Parcel Buku Sudah Sampai

As-Salam

3 hari lepas aku saje-saje nak tgk buku kat MPH online.
sekali ada sales 15%, banyak gak tu.
maka terus lar proceed ke proses pilih-memilih
banyak sangat buku tapi 2 buku yang aku pilih ni
antara yang nak baca sangat-sangat. hehe


L-R 1:- Diari Seorang Diplomat Hikmah yang Tersirat
2:- Amir Minah Macho
3:-Dari Tanjung Malim Ke KLCC

Buku yang 1st tu karya Allahyarham Wan Ahmad Fadzil 
aku tau kewujudan buku ni melalui isteri beliau
daripada blog :- Mawar Nafastari

cerita suka-duka dia masa kat Pakistan.
Al-Fatihah untuk beliau yang telah pulang ke Rahmatullah 
1tahun 11bulan yang lalu.

Buku yang 2nd tu aku pilih sbb nak cukupkan syarat haha

Dari Tanjung Malim Ke KLCC pulak karya seorang blogger
Sembang Kencang @ http://fdausamad.blogspot.com/
buku ni mmg menarik minat aku sebab dia ulang-alik 
dari umah dia kat Tanjung Malim ke tempat kerja kat KLCC
selama 7 tahun! bapak lama~

macam-macam peristiwa lar dah berlaku. 
nnt aku baca dulu ek baru leh buat review.


so total untuk ketiga-tiga buku ni after diskaun RM50.07

murah tak?

mulanya aku nak beli 2 buku jer,

Diari Seorang Diplomat Hikmah yang Tersirat
Harga: RM 19.00
Harga Promosi :
RM 16.15


Dari Tanjung Malim Ke KLCC
Harga: RM 20.00
Harga Promosi :
RM 17.00


Total semua RM33.15, pastu postage RM7 = RM40.15. 
kalau beli RM50 ke atas free postage.
maka aku tambah lar 1 lagi buku

Amir Minah Macho
Harga: RM 19.90
Harga Promosi :
RM 16.92

sebab tu lar buku Amir Minah Macho ni just nak cukupkan syarat. 
promosi MPH ni available with online purchase jer. 
tarikh tamat tempoh diskaun 28 Februari ni.
cepat-cepat pergi terjah MPH Online. 
Senang, Cepat dan Tepat. 
hehehe

Baju Boboiboy Pulak

Salam Jumaat~

pagi ni Fahiim Hanania buat hal lagi nak pakai baju boboiboy pulak~

aku packing baju dia nk hantar kat umah MIL, dia pun turut menyibuk kat sebelah.

pastu ternampak pulak baju boboiboy, dia amik, pegang n tengok.

macam biasa rutin harian aku, tukar diaper dia sblm turun bawah tapi kali ni dia nak bukak baju pulak

aku bukak lar baju tdo dia pastu ganti ngan t-shirt lain, pastu dia tak nak, lari pg kat almari baju dia,

aku dah tau gak lar dia nak apa. haha

maka sarungkan lar t-shirt boboiboy merah untuk dia, baru lar puas atie. huhuu

aku dah nak kuar rumah, dia jerit-jerit plak lagi, ingat nak apa lar budak demok ni.

rupanya nak amik angry bird kat atas meja. =)

macam-macam ragam dah besar ni. ada jer 'kerja' dia 

baju boboiboy kaler merah

kat tangan dia ada 2 ekor angry birds

Thursday, February 21, 2013

Fahiim Hanania Terjumpa Lolipop~

Terjumpa Lolipop dalam beg mummy
pastu apa lagi paksa mummy suh bukak
bila dah dapat kemain syok lar dia
padahal tak pernah makan pun.

sekali jer mummy bagi tau.
pasni no. no. no
nanti ROSAK GIGI. 
hehehe

tgk muka puas atie dia.


(^____^)

Mimpi Apa Lar Fahiim Hanania Semalam

Pagi tadi Fahiim Hanania bangun awl gak, 
pukul 6.45 dah bangun.
terus pg main dalam bilik dia.

tetiba Fahiim terjumpa suar jeans dia
 yang aku sangkut kat PlayPen.
dia cuba nak pakai, aku jeling sikit-sikit jer
sebab ngah bz. hehe

dah siap-siap kemas suma,
aku panggil dia nak tukarkan diaper.
aku amik suar jeans yang dia pakai kat tangan
letak kat tepi,
tetiba dia nangis pulak, 
sampai daddy datang tgk lar.
aku dah tau sebenarnya dia nak apa.
so aku pakaikan diaper cecepat
terus sarungkan seluar jeans,
kemain senyum dia, terus kuar dari bilik.
hehehe


entah apa mimpi lar nak pakai suar jeans plak
dah lar belum mandi. huhu
pakai suar jeans ngan baju tido.
asalkan bahagia wahai anak 

mummy tetap love u~
~dalam kete main pendrive mummy

Besday Celebration untuk Iman Sofea

As-Salam

Date : 17/02/2013
Venue : Rumah Encik Jenal,
 Seksyen 15,
            Bandar Baru Bangi.
Subject : Simple Besday Party

Besday Iman Sofea arini sebenarnya 
tapi celebration diawalkan sebab 
opah tak leh tggu lama-lama.
semalam opah n tok dah balik. 

Selamat dah 9 tahun usianya. kejap jer masa berlalu.
sekarang budak comel n debab tu
dah jadi muslimah
=)

tak yah cita panjang, biar gambar jer yang bercerita.
caption gambar pun ada~

dimulakan dengan makanan. 
makanan bertemakan raya. hehe
nasi impit n kuah kacang,
pulut kuning n rendang daging,
roti jala n kari ayam,
apam balik,
nugget,
coklat Beryl's
kek Pecan Butterscotch 
& New York Cheese Cake 
daripada Secret Recipe

the present~

potong kek. yeay~


happy Besday to u from Maksu, Paksu n Fahiim Hanania

Printable Card dah slmt dibukak

ni jer adiah yang mampu diberi hehe

Iman Sofea with emak n ayahnya

with Opah n Tok

antara hadiah yang dia dapat.
*muka ada senyum*

spesel ari jadi Iman kali ni ialah 
adanya kumpulan boria ataupun kumpulan marhaban
 4 orang. hehe

presenting 4 orang baju sama. hihu
L-R : kak Ita, Emak, Aku n Kak Nyah~

bergambar kenangan bersama besday gurl~

~kakak aku belanja beli blouse tu. Sesaje dia cakap.
terima kasih my beloved kakak ;)

itu saje ceritanya. perut kenyang sampai ke malam.hehe
terima kasih daun keladi
taun depan buat lagi...

Wednesday, February 20, 2013

Emak yang Comel n Ayah yang Hensem

As-Salam

Emak n Ayah aku dah nak pulang ke kampung.
hampir 2 minggu duk kat umah aku n kakak.

emak cakap pasni emak lambat lagi datang.
kitorang lar plak kena balik kampung.

Semoga Emak n Ayah selamat sampai
dan sentiasa dilindungi Allah S.W.T

ni gambar emak terbaru dengan spek terbaru
comey kan emak saya.
I Love U emak. ;)

ni gambar ayah masa naik keretapi.
masih hensem walaupun dah 
berumur 72 tahun.
Sayang Ayah Juga~


"Ya Allah! Ampunilah aku dan ibu bapaku, dan kasihanilah keduanya sebagaimana mereka mengasihaniku sejak kecil."

Amiin Ya Rabbal Alamiin~

WW~ Ya Allah Murahkan lah Rezeki Suamiku

=)


note : rezeku = rezeki (typo error)
hehehe

Tuesday, February 19, 2013

terima kasih followers =)

As-Salam~ 
arini aku dapat followers ke 150


Puan Faizah Ramli
dari 
Kangar Perlis

ada 2 orang puteri yang comel-comel
Aisya Nafisa & Amira Humaira

link blog beliau ---->http://faizahramli.blogspot.com/

image from : http://deicinginnovations.com

terima kasih juga kepada 
suma followers yang lain
sebab sudi follow blog kecil molek ini
=P

image from : http://www.freewebs.com/mikokuro/volunteercheckin.htm

Yeah Akhirnya Berjaya Online.hehe.

As-Salam

Semalam seharian tak leh nak online.
pastu aku igt arini dah ok.
tgk-tgk sama jer.

aku dah tak tau nak wat camna lagi dh
tetiba datang idea .TING.


aku wat system restore.
restore balik system yang ari Jumaat punya.
masa ari Jumaat google chrome ok lagi.
ari Sabtu pn ok.
tetiba ari Isnin dia wat hal.

harap-harap tak berlaku lagi lar macam semlm.
fuhh fuhh (jampi sket) hehe

Penutup cerita mempersembahkan 
lukisan bertajuk keluargaku
oleh
Mohamad Zariq bin Zainal, 6tahun

cute kan. aku yang bernama Maksu.
encik Kiimy yang bernama Paksu
n kecik sblh aku tu ialah Fahiim Hanania

=)

Monday, February 18, 2013

Tak Boleh Log In Blogger

As-Salam,

Aduyai dari pagi tadi aku try log in blogger, tak boleh masuk.
Dh letak email n password tetiba keluar ayat cam dalam gambar tu.

Huhu sedey ² .

Bukan blogger jer, FB, Mail Yahoo, website ² lain pn sama jugak.
Korang pnya ok tak?
Aku guna google chrome. Ke google chrome yg sengal arini~

=(
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Friday, February 15, 2013

Printable Birthday Card utk Iman Sofea

Salam. Halow.

Ari Ahad ni, 
kakak aku nak celebrate besday
anak dara dia sorang tu 

sape lagi si Nur Iman Sofea.
kejap jer dah sampai besday dia lagi.
rasa baru jer wat entry tuk dia. hehe
aku dah beli adiah dia aritu tapi ni saje 
gatal-gatal nak print kad utk dia.

aku search encik google printable birthday card

pastu aku pun pilih option yang pertama

terus berkenan corak-corak kad ada kat sanun
maka bermula lar edit-mengedit

1st step
pilih kategori. Contoh aku pilih Birthday
pastu pilih lar cover mana yg korg nak.

2nd Step
ini yang aku pilih. tgk arrow dia tulis Front
maknanya itu lar cover dia.

3rd Step
yang ni bahagian dalam. tulis lar apa korang nak.

1- masih dibahagian dalam
2- tekan T utk Text
3- Write your text here
4- adjust text ikut kreativiti korg
5- bole pilih nak letak pic apa.

step ke 4

bole gak pilih suggested messages 
yang dorg bagi.

ini back side

lastly nak print envelope pn bole
 macam-macam corak ada. cute2 belaka.

ada step untuk buat envelope.

bila dah siap bole lar diprint.


Taraa~
Card with Envelope

isi kandungannya
simple jer kan =)

aku buat 2 saiz.
1 lagi kecik pnya, tolong buat untuk emak.
yang depan tu envelope utk kad yang kecik.

easy, simple n cute.