Iklan

Monday, March 19, 2012

Musim Penyakit Dah Datang.

Assalamualaikum~

semalam adalah hari lepak kat klinik n tdo kat umah. hoho

Fahiim Hanania kena penyakit batuk n selsema sejak ari khamis lepas,

masa ari jumaat, batuk n selsema makin teruk sampaikan dia tak leh tdo, nangis.nangis jer
.kesian.

macam-macam cara aku pujuk, pastu segala minyak angin aku sapu, still gak nangis.nangis.
mata dia pejam jer, ngantuk tapi ada gangguan plak.

last-last aku dodoi kat riba, baru dia lena. aku kena lar tdo duduk, takpe lar anak punya pasal kan.

bila siang dia ok jer, aktif balik. ingatkan dah ok, tgk ari sabtu pn camtu gak, malam-malam nangis jer,

so ari ahad bawak dia pergi An-Nur, Bandar Baru Bangi, check2 sekali kena amik nebulizer, sebab penuh kahak didada, lagi 1 fahiim mmg dah ada keturunan lelah so agak bahaya.

bila doktor ckp kena amik nebulizer, aku dah suspen, msti fahiim hanania meronta-ronta nnt.

sampai jer giliran, mula2 duduk ok jer, sbb dia tak tau nk kena buat apa, pastu MA tu on kan gas, dia dah gelabah, letak jer kat mulut dia terus meronta-ronta, geleng-geleng kepala, pastu tarik benda tu...

aku igt nk amik pic tapi mmg tak sempat.

dah abes kena duk luar dulu sbb nk review balik ngan doktor, time tu nangis teresak2, aku pujuk2 pastu ok.
jumpa doktor balik, doktor cakap still ada kahak n fahiim susah nak bernafas, doktor suruh amik lagi nebulizer lepas 5 minit, pastu kena datang lagi kul 10 pm pulak.

Makanya smlm adalah hari menangis n mengamuk buat fahiim hanania disamping kena amik 3 kali nebulizer.

yg kedua tu pun sama jer nangis dan meronta2, pastu dah settle, kitorg balik umah, bagi fahiim hanania makan ubat n dia pun tdo, daddy n mummy pun turut serta jugaklah tdo. Lama lak tu tdo, hoho

pastu mlm kena amik nebulizer yg last, time tu dia tdo, mmg konfem lar nangis n mengamuk tp masa ubat tu dekat nak abes, dia dah ok sambil control ensem, dia redha kot. Hehehe

jumpa doktor, alhamdulillah dah kurang, tak payah nak repeat amik nebulizer arini. doktor suruh makan ubat jer n tepuk2 sket kat belakang badan dia, bagi kahak tu turun.

Huhuh kesian lar anak mummy ni.

Masa duk kat klinik, mmg ramai lar budak2 yg batuk, yg kena amik nebulizer pn ada 2-3 org…

Arini aku lak rasa pening2 n sakit tekak. Aduyai~

2 comments:

Pida said...

Kena standby satu corong untuk nebulizer kat rumah. Bila-bila perlu boleh terus pakai, jadi tak perlu pergi hospital semata-mata ambik gas.

Sebenarnya baby menangis semasa sedut tu lebih baik sebab dia akan tarik nafas dalam-dalam. Baby akan lebih cepat rasa lega.

Dalam 10 kali sedut, insya-Allah dia akan ok.

Diila said...

terima kasih sis pida bagi idea =)

jasamu dikenang selalu...