Iklan

Saturday, July 2, 2011

Kenangan Terindah Di Labour Room

1 May 2011
Pagi ni lar. Aku bgn pagi pg kencing dulu, biasa msti aku bawak tisu tuk lap. Tgk2 ada tanda lendir n coklat sikit. Sikit jer n aku xde rasa sakit apa pun so wat rilex jer. Pastu aku pg cakap ngan emak n kak nyah. Aku tunjuk tisu tu. Dorg pun suspen gak sbb aku cakap tak sakit pun. Just kuar lendir sikit jer.
Depan umah kak nyah ada doktor so dia pg tanya pendapat doktor tu. Doktor tu ckp kalo dah kuar lendir n darah biasanya jalan dah bukak, dia suh pg hospital jer terus tp sblm pg spital kena makan dulu utk tenaga, pastu doktor tu suh makan kurma n madu 1 sudu.

Masa tu kak nyah baru nk masak makan tengahari so kelam kabut lar emak n kak nyah masak. Cepat2 dorg suh aku makan. Yg kelakarnya aku punya lar selera makan, abes 1 pinggan nasi. Emak n Kak Nyah sampai tak larat nak makan, susah ati punya pasal. Hehehe

Dalam kul 3 ptg, aku, asben, emak n kak nyah pun gerak lar menuju ke Hospital Putrajaya, sblm pg aku salam ayah dulu, pastu ayah ckp semoga berjaya, aku cakap belum lagi. Hehehe ye lar aku igt lambat lagi dah aku takde rasa sakit pn.

Sampai kat Hospital, dorg nk check dulu lar. Lama gak lar monitor jantung bb, wat ctg pastu soal jawab bagai, masa tu ada 2 nurse n 2 doktor pompuan, aku sorang jer dalam bilik tu. Jenuh gak lar menjawab soalan. Aku sebenarnya suspen nk tunggu dorg wat VE, org kata sakit pastu masa tu aku asyik tgk jari doktor tu jer… hehehe sekali datang doktor lain plak yg wat VE tu, takde lar rasa sakit pun. Iskh tak tau lar nk cakap. Mmg serius tak sakit. Doktor tu ckp dh bukak 2cm, masuk wad dulu lar. Lembut jer doktor pompuan tu.

Alhamdulillah tak payah kena balik, sbb sblm aku masuk wad tu ada sorg pompuan ni datang, muka dia kerut2 jer tahan sakit tp pas check2 dia kena balik plak. Pelik sungguh. Aku yg tak sakit ni masuk wad plak. Masa masuk wad tu, dorg dh bagi makan malam. Aku pun makan gak dgn seleranya sampai abes. Hehe mmg aku rasa lapar. Hentam saja lar.

 pic atas ~ terlalu excited masuk wad hehehe
pic bawah ~ baru pas mkn, muka kenyang

2nd VE kul 9mlm, perut aku mengeras jer tp mmg takde rasa sakit. Doktor tu ckp yg mengeras tu lar contraction aku. So 9mlm dah sampai. Check VE lagi.
Kali ni dah bukak 3cm. Doktor tu ckp InsyaAllah tgh mlm nnt bersalin. Pastu dia ckp next VE kul 1am. Aku pun balik duk kat katil tp tak leh tdo. SMS ngan abg K, pastu tetiba aku rasa lapar lagi. Hehehe selera makan lain mcm betul. Aku suruh abg K anta roti n air tropicana oren. Abes jugak aku sebat. =P

Masa kat wad, pelik gak aku langsung takde rasa ngantuk, ada nurse dtg check BP n contraction kul 11, dia ckp pas check VE kul 1 leh tdo lar. Dengar nurse tu ckp mcm tu, aku dh set pas kul 1 baru aku tdo, skang kena layan perasan dulu lar. Hehehe. mak n kak nyah still ada tunggu kat lobi spital. Asben aku n family dia pn ada gak suma.

Kul 1 am dah tiba. Aku pg check VE dh bukak 4cm. doktor ckp nk pecahkan air ketuban. Doktor tu ckp aku sakit lite2 jer. Cpt lak. Dah pecah air ketuban, doktor masukkan ubat nk bagi berak tu n doktor pesan kalo berak jgn teran, duduk jer. Pastu aku pun balik kat katil. Masa otw nk balik bilik. Nurse tu tanya mcm mana? Aku ckp dh pecah air ketuban. Terkejut nurse tu. Pastu aku dh rasa nk terberak, skali toilet ada org guna, terpaksa pg toilet sebelah tp takde kuar pape pn. Aku sms abg K ckp tunggu kat labour room.

Kul 1.40am aku dah sampai kat labour room. Masa nk tukar baju tu aku ckp ngan fahiim hanania yg masa tu ada dlm perut. Kita dh nk jmpa ni. Kuar cpt2 tau. Pastu aku pn baring kat katil dengan wayar penuh diperut. 1.45am camtu, asben aku duk kat sblh dh. Sblm tu aku smpat lagi sms kat kakak aku suh amik pic skrin nama pesakit tu. Hehehe

 jam kat skrin tu salah ek.

aku bersalin kul 5:16am

Sakit datang lebih kurang kul 3, sblm sakit dtg smpat lagi bergurau ngan abg K. Dia ckp bunyi jantung anak kita macam bunyi kuda lar. Hehehe tp aku dengar cam bunyi bomoh siam dalam cita hantu kak limah tu ckp… pelawok pelawok pelawok. Hahaha sempat lagi gelak2.

Start kul 3, sakit dia 10minit sekali datang. Lama gak lar. Pastu nurse tu offer nk bagi injection bagi kurangkan sakit. Bukan epidural, lupa dah namanya. Dia ckp injection ni bagi aku rasa ngantuk. Kurangkan sakit jer. Dia ckp sakit tu mmg tak leh ilang. Aku cakap nnt dulu lar nurse. Leh tahan lagi ni. Chewah eksyen lak hehehe.

Pastu sakit dah datang  5minit plak. Bila sakit ilang abg K tanya macam mana rasa sakit tu. Aku cakap macam sembelit bertahun tak keluar. Hehe lebih kurang mcm tu lar. Nk cakap pn tak tau mcm mana kan. Yg aku tension, bantal kat labour room tu licin, dah lar nk tahan sakit, bantal leh lari2 plak. Setiap kali bila datang sakit, abg K tlg pegangkan bantal n tangan aku. Hehehe

Pastu aku cakap dah tak tahan lar, panggil lar nurse tu bagi injection tu. Nurse pn cucuk kat bontot. Abg K tanya nurse tu, tak leh bagi cepat ke? Hehe kelakar plak soalan dia. Nurse tu ckp biasa beranak sulung, mmg lambat 6jam kot sbb aku baru bukak 5cm. Abg K dah susah ati sebenarnya.bila dah cucuk tu, aku leh tdo kejap tp bila sakit datang, mmg tak leh wat apa, tahan jer lar. Lebih kurang kul 4.15am, aku tetiba rasa macam nk teran, tapi aku tahan dulu, pastu kul 4.30 am nurse datang check, dia ckp dah nmpk kepala, dorg pn standby bahan2 suma, masa tu dorg suh abg K duk luar jap. Aku ckp kat nurse, ada rasa nk teran ni. Nurse tu suh aku teran, dia ckp nk tgk pandai tak aku teran, masa tu rasa sakit ada, aku pun teran, pastu aku stop, nurse tanya apsal stop, aku ckp dah takde rasa sakit. Hehe

Pas dah siap suma, kaki pn dah duk kat atas besi tu, dorg panggil balik abg K, pastu nurse tunjuk kat abg K, encik ni dia kepala anak encik... hehehe
Mula lar episod teran meneran tp nurse tu bukan cakap push ke teran ke dia ckp lagi lagi  pastu dia suruh aku geram lagi geram lagi. Hehehe
tarik nafas dalam2 pastu teran sambil kira sampai sepuluh n aku pun teran sekuat2 atie, kuar lar sampai dahi, abg K ckp kat aku, pastu aku teran sikit tp tak daya plak, aku benti, abg K kata dah masuk balik, dengan semangat yg ada aku cuba lagi, pastu tetiba rasa pedih, nurse tu gunting rupanya, sempat gak aku ckp sakit sambil teran tu. Hehe last sekali teran dah kuar kepala dia tinggal nk kuarkan bahu lak. Kira sampai sepuluh gak then teran kuar lar fahiim hanania tepat kul 5.16am. Huhuu abg K pun cium dahi aku berkali sambil ucap Alhamdulillah, dia ckp anak kita dah kuar. Penat tak terhingga tapi dengar suara fahiim hanania terasa bahagia plak, pastu aku tnya nurse, baby boy ke? Nurse ckp kejap lagi sy tunjuk, masa tu dorg tgh kuar lendir2 dalam mulut dia. Bila dah siap tu dia angkat fahiim hanania pastu tanya aku boy ke girl? Aku ckp boy. Terus dorg letak kat dada aku, masa tu mata dia bukak n tgk muka mummy dia. Aku ckp yeay kita dah jumpa =). Mmg kenangan terindah sangat2 masa tu. 


1st pic of Fahiim Hanania =)

3 comments:

^^nu[dd]yra^^ said...

dilla...aku bacer smbil mbyngknnyer..dhla minggu nih asyik dgr citer psl pregnanncy n pnglmn dlm labour room jer dr member2....aiissshhhh~

*∽ IZAN ∽* said...

ahahahaha.. tahniah tahniaahh! sungguh detail citer nih.. leh imagine saat Dee nak bersalin.. ehehehe.

Nak meneran tu memang cam tu laa.. tak cukup teran lah masuk balik baby.. sabor je laa..

K.izan masa bersalin Dania.. kepala dah keluar.. nurse tahan kepala dia.. contraction lagi sekali baru bleh push keluar semula 3.4kg.. amekk heheheheh

deela~ said...

mekasih membaca hehehe

DD~cepat lar kawen, leh rasa sendiri plak =P

Kak Izan~sama lar berat bb kita tp fahiim 3.48kg =)