Iklan

Sunday, July 31, 2011

Fahiim Bosan, Fahiim Nk Adik!

hahaha kalau lar fahiim mintak adik, mati wooo

ari2 balik keje aku dapat rasakan fahiim hanania teramat lar bosan duk kat umah
 so kelmarin aku n asben pergi menuju ke Manjaku Bandar Baru Bangi
tujuan asal nak beli diapers, tapi mesti menyimpang punya lar =P


kami suami isteri telah sepakat utk membeli playgym tuk fahiim hanania
hampir sejam duk kat Manjaku tu 
so pilih yg ini


 tapi nama dia Play n Rest Musical Mat 
lepas diskaun RM179.90

mat 
dah letak tmpt gantung2 ni
 hai nama saya wayne =P
ni kalau fahiim hanania tendang2 dia kuar lagu twinkle2 n ada lampu

 side mirror
 masa balik dari Manjaku, fahiim hanania tido lagi so tak dapat lar nak test
pastu tetiba dia terjaga, terus letak dlm tu tp kejap jer dia 
main sebab ngantuk hehe 

 bgn tdo pagi2 sblm pg keje smlm, aku letak lagi, 


 suka banget, kaki tangan suma goyang



 mummy pun excited sama =) 
dulu kecik2 mummy takde mainan ni hehe


kaki dia pun dah pandai tendang2 bila music dah abes 




hoyeah ! terima kasih mummy, fahiim tak bosan lagi =)





Saturday, July 30, 2011

Kasut Freddie Katak

next week kasut raya fahiim hanania sampai 
tapi
mummy yg terlebih excited 
sebab
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 kasut paul black ni sama cam kasut daddy
n yg spesel
kasut tu ada nama fahiim, nmpk tak yg mana? hehe

pic ni aku amik kat fb yg jual kasut tu =)

Studio Merah =)

hoyeah aku dah berubah tempat kerja skang
apa yg aku suka ngan kerja baru ni ialah

1- dekat ngan umah MIL, 5 minit jer sampai, lunch leh balik tgk fahiim hanania

2- kerja yg sangat enjoy, dengan grapic designer yg baik2 n sempoi

3- still bole pergi kerja pakai seluar jeans (hik3)

4- yg lain2 mmg serupa jer macam kerja kat tempat lama,
 bezanya dulu construction, yg ni design n printing.

eh lagi 1 mestilah gaji dah naik... he3 

sumanya rezeki tuk fahiim hanania
dah lar sebelah ni ada kedai jual baju bb
dapat gaji leh shopping barang fahiim hanania =)

 Im Currently work at here
The Red Studio rawks!

Johnson's Baby Of The Year 2011

Yeah setelah beberapa kali percubaan gagal, 
arini aku dah berjaya submit gambar fahiim hanania 
tuk join Johnson's Baby Of The Year 2011
saja jer cuba nasib, mana lar tau ada rezeki fahiim hanania =)

ni print screen dari website dia
hadiah2 tuk dimenangi
kalo menang, glamer anak aku hehe

sesapa yg ada anak umo 0 to 36 months nk join, masih sempat lagi,
 tarikh tutup dia 31 Ogos 2011
klik ni ----> Johnson's baby

tapi kena beli barang johnson's baby sebagai bukti pembelian
tak kisah lar bedak ke, shampoo ke, lotion ke, 
janji brand johnson's baby =)

pastu kena hantar pic close up n full length.
hantar pos bole online pun bole.

ni lar pic fahiim hanania yg aku hantar

print screen gak =)

doakan budak ni berjaya. AMIN

Wednesday, July 20, 2011

Wordless Wednesday #3


Saturday, July 16, 2011

shopping shawls n pashmina

arini rasa rajin plak nk update blog hehehe

beberapa ari yg lepas, aku bz giler mencari shawls n pashmina yg cute2
tp mls nk susahkan mata, aku pg kat blogshop faveret aku ni----> fizza-closet

senang nk cari barang kat blog dia sbb yg dh soldout suma diremovekan so
 takde lar susah2 nk tnya available ke tak.
pastu cara dia pn mudah jer, ikut jer rules dia, 
anta order form, dlm masa 24jam settle kan payment, sok dia pos, lusa dh dapat
 harga shawls n pashmina dia pn ok gak. pastu ada gak tips pasal shawls n pashmina
ni 2nd time aku borong ngan dia =)
jom tgk apa aku beli :.

  •  Shawl Zanna Stripey

dia tak remove nama aku lagi

  • Shawl Polkadot 

aku amik kaler grey tu


  • Pashmina Plain

 
aku beli kaler white n purple (tuk baju raya :P)

  • Shawl Texture Plain

aku beli kaler krim. sebab utama aku beli shawl ni pas baca description tak payah gosok
hehehe pemalas! 

lain kali aku upload pic aku pakai shawls n pashmina ni ok
kalo korg rasa nk beli atau nk tgk2 shawls n sewaktu dgnnya klik lar link kat atas tu
=)

thanks to fizza-closet, sy beli shawls n pashmina tu ek 

Followers Ke 100 - Cik Anah

Alhamdulillah blog suka suki aku ni dh ada 100 followers, meh kita review sket pasal beliau =)

belum kenal begitu rapat, namanya anah, suaminya dipanggil cik pad n ada sorg bb boy umo 6bulan yg cute, muhammad adam ziqri.

start berblog since 14 Oktober 2010. blog beliau byk cerita pasal family dia especially pasal anaknya sbb beliau pn sama jer mcm aku... baru dapat anak sulung, hehehe

skang anak dia dh 6bulan so dh bole mkn n latest post dia cita pasal anak dia susah plak nk makan...

jom lar join aku baca blog beliau -----> cik anah
selamat  berkenalan ok =D

Fahiim Hanania dan Lampu

Fahiim Hanania kalo duk kat umah tokma ni, suka tgk kat lampu seperti gambar di bawah…

Kadang2 dia macam terpukau jer kat lampu tu n termenung sambil tgk lampu, kekadang gelak2 n cakap2 lagi…


Tgk lar video ni…
video

Ni plak pic dia ngah merenung lampu faveret dia tu. Hehehe

Sapa lar yg dia layan tu =P

Wednesday, July 6, 2011

Wordless Wednesday #2

=(

Tuesday, July 5, 2011

Budak Gemuk Dah 2 Bulan

Alhamdulillah fahiim hanania dah selamat mendapat imunisasi utk umur 2 bulan
Fahiim hanania mmg superbaby, dia tak nangis pun, dh sudah injection baru dia nk nangis pastu aku ckp tak payah nangis dah sudah pun, terus dia diam hehehe

Sebelum cucuk macam biasa lar timbang berat ukur pjg n ukur lilit kepala

 im now 2 months old. yeay!

Berat 6.7 kg
 Pjg 62cm
ukur lilit kepala 42cm

Balik umah, fahiim hanania terus pengsan, ngantuk banget, sbb kat KKIA Bandar Baru Bangi, punya lar ramai manusia, bb nangis jgn ckp lar, bersambung2 hehehe
Fahiim hanania nangis sket jer sbb dia nk tdo, daddy dia dodoikan tp tak menjadi sbb dia rasa tak selesa. Nk tdo kat mummy gak, =)

 balik klinik terus pengsan hehehe


Oleh kerana fahiim hanania tak nangis masa cucuk, daddy belikan dia baju superbaby masa singgah kat kedai worlds of babies. cute giler baju ni. Fahiim hanania pun suka.

 tak tau nape pic ni tak rotate

Superbaby yg ngah cuba nk terbang. tgk tgn dia yg tak leh dok diam. hehehe 

sayang dia byk2 (^_________^)



Keluhan Mummy Yang Bekerja

Selama 40weeks dalam perut n 2bulan dia dah lahir, baru arini aku tak bersama dia…
Agak sedih lar di hari pertama terpaksa meninggalkan budak gemuk tu.
Dah lar bila bgn pagi2 tu dia selalu ceria jer, gelak2 dlu, sembang2 dlu, tp arini kejap jer layan dia pastu dh kena pg keje.
Huhuu sedih sampai tak leh tahan air mata ni terjatuh gak...
Dah lar aku dapat bersama ngan dia weekend jer.
Masa keje ofcourse lar kejap jer. Lebih kurang 12 jam aku tak disamping dia...
aduyai apa leh wat, dah kena cari rezeki utk dia jugak.
Sbb tu bila aku pikir2, aku kena kuat semangat sumanya utk 
my superbaby muhamad fahiim hanania.
Lain lar aku ada harta berjuta2 yg
 takkan abes 7 keturunan, baru lar senang hati nk duk kat umah kan...
Itu pun nasib baik yg jaga dia ialah tok ma (MIL) 
kalo tak lagi lar susah hati aku, duk ngan org yg tak dikenali.
Skang ni aku ngah pk bila lar nk balik ni.
 Nk peluk cium gomol dia. 
Harap2 tak tido lagi fahiim hanania bila aku balik kang.

ni pic aritu,

masa aku balik keje dia dh tdo huhuhu
tp dia bgn balik sembang2 ngan mummy pastu smbg balik tdo =)


masa aku draft cita, nmpk gak keluhan yg sama tp tak serupa kat blog ni---> ibu anas
sedey woo~

Saturday, July 2, 2011

Kenangan Terindah Di Labour Room

1 May 2011
Pagi ni lar. Aku bgn pagi pg kencing dulu, biasa msti aku bawak tisu tuk lap. Tgk2 ada tanda lendir n coklat sikit. Sikit jer n aku xde rasa sakit apa pun so wat rilex jer. Pastu aku pg cakap ngan emak n kak nyah. Aku tunjuk tisu tu. Dorg pun suspen gak sbb aku cakap tak sakit pun. Just kuar lendir sikit jer.
Depan umah kak nyah ada doktor so dia pg tanya pendapat doktor tu. Doktor tu ckp kalo dah kuar lendir n darah biasanya jalan dah bukak, dia suh pg hospital jer terus tp sblm pg spital kena makan dulu utk tenaga, pastu doktor tu suh makan kurma n madu 1 sudu.

Masa tu kak nyah baru nk masak makan tengahari so kelam kabut lar emak n kak nyah masak. Cepat2 dorg suh aku makan. Yg kelakarnya aku punya lar selera makan, abes 1 pinggan nasi. Emak n Kak Nyah sampai tak larat nak makan, susah ati punya pasal. Hehehe

Dalam kul 3 ptg, aku, asben, emak n kak nyah pun gerak lar menuju ke Hospital Putrajaya, sblm pg aku salam ayah dulu, pastu ayah ckp semoga berjaya, aku cakap belum lagi. Hehehe ye lar aku igt lambat lagi dah aku takde rasa sakit pn.

Sampai kat Hospital, dorg nk check dulu lar. Lama gak lar monitor jantung bb, wat ctg pastu soal jawab bagai, masa tu ada 2 nurse n 2 doktor pompuan, aku sorang jer dalam bilik tu. Jenuh gak lar menjawab soalan. Aku sebenarnya suspen nk tunggu dorg wat VE, org kata sakit pastu masa tu aku asyik tgk jari doktor tu jer… hehehe sekali datang doktor lain plak yg wat VE tu, takde lar rasa sakit pun. Iskh tak tau lar nk cakap. Mmg serius tak sakit. Doktor tu ckp dh bukak 2cm, masuk wad dulu lar. Lembut jer doktor pompuan tu.

Alhamdulillah tak payah kena balik, sbb sblm aku masuk wad tu ada sorg pompuan ni datang, muka dia kerut2 jer tahan sakit tp pas check2 dia kena balik plak. Pelik sungguh. Aku yg tak sakit ni masuk wad plak. Masa masuk wad tu, dorg dh bagi makan malam. Aku pun makan gak dgn seleranya sampai abes. Hehe mmg aku rasa lapar. Hentam saja lar.

 pic atas ~ terlalu excited masuk wad hehehe
pic bawah ~ baru pas mkn, muka kenyang

2nd VE kul 9mlm, perut aku mengeras jer tp mmg takde rasa sakit. Doktor tu ckp yg mengeras tu lar contraction aku. So 9mlm dah sampai. Check VE lagi.
Kali ni dah bukak 3cm. Doktor tu ckp InsyaAllah tgh mlm nnt bersalin. Pastu dia ckp next VE kul 1am. Aku pun balik duk kat katil tp tak leh tdo. SMS ngan abg K, pastu tetiba aku rasa lapar lagi. Hehehe selera makan lain mcm betul. Aku suruh abg K anta roti n air tropicana oren. Abes jugak aku sebat. =P

Masa kat wad, pelik gak aku langsung takde rasa ngantuk, ada nurse dtg check BP n contraction kul 11, dia ckp pas check VE kul 1 leh tdo lar. Dengar nurse tu ckp mcm tu, aku dh set pas kul 1 baru aku tdo, skang kena layan perasan dulu lar. Hehehe. mak n kak nyah still ada tunggu kat lobi spital. Asben aku n family dia pn ada gak suma.

Kul 1 am dah tiba. Aku pg check VE dh bukak 4cm. doktor ckp nk pecahkan air ketuban. Doktor tu ckp aku sakit lite2 jer. Cpt lak. Dah pecah air ketuban, doktor masukkan ubat nk bagi berak tu n doktor pesan kalo berak jgn teran, duduk jer. Pastu aku pun balik kat katil. Masa otw nk balik bilik. Nurse tu tanya mcm mana? Aku ckp dh pecah air ketuban. Terkejut nurse tu. Pastu aku dh rasa nk terberak, skali toilet ada org guna, terpaksa pg toilet sebelah tp takde kuar pape pn. Aku sms abg K ckp tunggu kat labour room.

Kul 1.40am aku dah sampai kat labour room. Masa nk tukar baju tu aku ckp ngan fahiim hanania yg masa tu ada dlm perut. Kita dh nk jmpa ni. Kuar cpt2 tau. Pastu aku pn baring kat katil dengan wayar penuh diperut. 1.45am camtu, asben aku duk kat sblh dh. Sblm tu aku smpat lagi sms kat kakak aku suh amik pic skrin nama pesakit tu. Hehehe

 jam kat skrin tu salah ek.

aku bersalin kul 5:16am

Sakit datang lebih kurang kul 3, sblm sakit dtg smpat lagi bergurau ngan abg K. Dia ckp bunyi jantung anak kita macam bunyi kuda lar. Hehehe tp aku dengar cam bunyi bomoh siam dalam cita hantu kak limah tu ckp… pelawok pelawok pelawok. Hahaha sempat lagi gelak2.

Start kul 3, sakit dia 10minit sekali datang. Lama gak lar. Pastu nurse tu offer nk bagi injection bagi kurangkan sakit. Bukan epidural, lupa dah namanya. Dia ckp injection ni bagi aku rasa ngantuk. Kurangkan sakit jer. Dia ckp sakit tu mmg tak leh ilang. Aku cakap nnt dulu lar nurse. Leh tahan lagi ni. Chewah eksyen lak hehehe.

Pastu sakit dah datang  5minit plak. Bila sakit ilang abg K tanya macam mana rasa sakit tu. Aku cakap macam sembelit bertahun tak keluar. Hehe lebih kurang mcm tu lar. Nk cakap pn tak tau mcm mana kan. Yg aku tension, bantal kat labour room tu licin, dah lar nk tahan sakit, bantal leh lari2 plak. Setiap kali bila datang sakit, abg K tlg pegangkan bantal n tangan aku. Hehehe

Pastu aku cakap dah tak tahan lar, panggil lar nurse tu bagi injection tu. Nurse pn cucuk kat bontot. Abg K tanya nurse tu, tak leh bagi cepat ke? Hehe kelakar plak soalan dia. Nurse tu ckp biasa beranak sulung, mmg lambat 6jam kot sbb aku baru bukak 5cm. Abg K dah susah ati sebenarnya.bila dah cucuk tu, aku leh tdo kejap tp bila sakit datang, mmg tak leh wat apa, tahan jer lar. Lebih kurang kul 4.15am, aku tetiba rasa macam nk teran, tapi aku tahan dulu, pastu kul 4.30 am nurse datang check, dia ckp dah nmpk kepala, dorg pn standby bahan2 suma, masa tu dorg suh abg K duk luar jap. Aku ckp kat nurse, ada rasa nk teran ni. Nurse tu suh aku teran, dia ckp nk tgk pandai tak aku teran, masa tu rasa sakit ada, aku pun teran, pastu aku stop, nurse tanya apsal stop, aku ckp dah takde rasa sakit. Hehe

Pas dah siap suma, kaki pn dah duk kat atas besi tu, dorg panggil balik abg K, pastu nurse tunjuk kat abg K, encik ni dia kepala anak encik... hehehe
Mula lar episod teran meneran tp nurse tu bukan cakap push ke teran ke dia ckp lagi lagi  pastu dia suruh aku geram lagi geram lagi. Hehehe
tarik nafas dalam2 pastu teran sambil kira sampai sepuluh n aku pun teran sekuat2 atie, kuar lar sampai dahi, abg K ckp kat aku, pastu aku teran sikit tp tak daya plak, aku benti, abg K kata dah masuk balik, dengan semangat yg ada aku cuba lagi, pastu tetiba rasa pedih, nurse tu gunting rupanya, sempat gak aku ckp sakit sambil teran tu. Hehe last sekali teran dah kuar kepala dia tinggal nk kuarkan bahu lak. Kira sampai sepuluh gak then teran kuar lar fahiim hanania tepat kul 5.16am. Huhuu abg K pun cium dahi aku berkali sambil ucap Alhamdulillah, dia ckp anak kita dah kuar. Penat tak terhingga tapi dengar suara fahiim hanania terasa bahagia plak, pastu aku tnya nurse, baby boy ke? Nurse ckp kejap lagi sy tunjuk, masa tu dorg tgh kuar lendir2 dalam mulut dia. Bila dah siap tu dia angkat fahiim hanania pastu tanya aku boy ke girl? Aku ckp boy. Terus dorg letak kat dada aku, masa tu mata dia bukak n tgk muka mummy dia. Aku ckp yeay kita dah jumpa =). Mmg kenangan terindah sangat2 masa tu. 


1st pic of Fahiim Hanania =)

Friday, July 1, 2011

Kronologi Bersalin

Sempena dh 2bln aku selamat melahirkan fahiim hanania, aku nk tulis kronologi bersalinkan fahiim hanania 2 May aritu sbg kenangan yg terindah dalam idupku. Chewah ! 
Taun dpn dan dpn dan dpn lagi, leh baca balik. =)

20 April 2011
aku dah start cuti. Kot2 fahiim hanania nk kuar awl, lagipun aku nk bersalin kat Hospital Putrajaya. Aku lak duk kat Banting, mcm jauh jer nak pg spital kalo dah sakit. Maka dengan itu aku cuti awl n duk kat umah kakak aku kat Bandar Baru Bangi.
emak n ayah pun dah standby kat umah kakak aku gak.

26 April 2011
Tunggu punya tunggu tak gak kuar. Time ni aku ada check up kat KK. Suma pn ok.doktor ckp tunggu jer masanya akan tiba. Balik dari KK sempat lagi aku pg shopping kat pekan banting. Cari kain ela nk buat baju raya hehehe
ngan emak kat kedai kain =)

27 April 2011
takde rasa sakit pun lagi. Dah boring punya pasal, aku dengan rela hati tolong adik ipar aku amik borang nikah dia kat Kajang. Aku pg bertiga ngan kakak aku n emak. Aku lak tu yg drive. Balik dari kajang, pg umah MIL anta borang tu pastu singgah plak umah kawan mak. Haisshh dh jenuh berjalan, fahiim hanania tak gak kuar =)

28 April 2011
ha masa ni aku ada rasa contraction tp sket2 jer. Mmg false alarm pn. Start dlm lebih kurang kul 00.45am pastu kul 1 lebih dah stop. Aku pun tido ngan lenanya sampai subuh. Bgn pagi jer aku ckp kat mak, takde rasa pape pun... mak kata sabar lar, sok kot dia nk kuar.

29 April 2011
suma dah maklum. Due date fahiim hanania sama ngan besday aku so aku dgn excitednya tunggu sakit tu datang. Hahaha leh plak camtu. Tp tak dtg gak. Dari kul 00.00am sampai lar 23.59pm aku tunggu tp still takde pape. Sedih lar gak tgk ari n masa dah berlalu.

30 April 2011
org ckp kalo nk bb kuar awl kena byk berjalan. Doktor pn ada pesan. Tiap2 ari sejak aku cuti jenuh gak lar aku jalan keliling kawasan umah kakak aku tu tp tak bole gak so time ni lak aku pg jalan2 keliling jogging track kat stadium. Letih gak lar membawa perut keliling jogging track tu. Hehehe
iman n zariq teman aku berjalan kat jogging track


Bersambung dalam episod kedua
.:Kenangan Terindah di Labour Room:.