Iklan

Wednesday, April 27, 2011

review ~ Penunggu Istana

Sabtu lepas bersamaan 23 April 2011 jam 5.15pm
aku n asben telah pergi ke Alamanda utk menonton cita Penunggu Istana
seperti sedia maklum cita ni pasal aktivity paranormal
sibuk2 nk cari antu... kalo aku lar bagi RM free2 pn tak sanggup aku
banyak lagi kerja lain...

cita dia bermula ngan 5 org student nk wat assignment kolej
footage pasal antu n mistik 
ada 2 lelaki, 3 pompuan
fira, sara, yaya, mus n amar
dorg ajak uncle seekers n assistant uncle tuk membantu 
proses  mencari antu tu

lokasi tempat mencari antu tu dekat jer ngan kg aku
Istana Billah kat Papan, kg aku kat Batu Gajah,
mmg dekat sangat tp selama ni tak tau pn ada Istana tu,
nnt balik kg, nk tgk lar Istana tu... (tp takut) hehehe

cita ni kalo tgk mula2, sama jer macam cita seekers yg kat tb tu
dorg letak kamera kat kawasan Istana tu
pastu biarkan kat situ
soknya dorg tukar tape n bateri
mcm tu lar ari2...
tp still takde footage yg dorg nk
still takde antu or pape yg menganggu 
pastu uncle tu bagi tau rahsia 
kalo nk tgk gak antu tu, 
dia ada cara, bakar kemian (camni ke eja?)
guna taik mata anjing lar
pastu yg paling dahsyat uncle tu cakap guna darah haid pompuan perawan
ada sorg pompuan, Sara nama dia, pnya lar blur
leh lak tnya perawan tu apa uncle...? ngeh3 lawak jer perawan pn tak tau
pastu esoknya dorg pn bakar kemian
tetiba ada 1 tingkap terbukak ngan sendirinya
tak lar suspen sgt pn... 

tp bebudak ni still tak puas ati ngan footage antu tu
dorg ckp cam simple sgt, cam buat2 jer footage tu
pastu dorg buat plan nk tinggal lagi kat Istana.
masa tu uncle n assistants dh balik KL
so dorg berlima jer yg teruskan proses mencari antu, 

pendekkan cita lar, ada 1 part tu tetiba jer sorg budak laki nama amar 
mcm tersampuk duk depan kamera, tenung kamera tu lama2
soknya dorg tgk balik footage tu, si amar tu pn tak sedar nape dia wat camtu...
dorg suma dah mula takut espesially yaya
dia takut n terus menarik diri, dia balik tanpa bgtau kawan2 dia,

yg lain still keras ati, teruskan gak pencarian antu kat Istana Billah
dipendekkan cita lagi, cita ni jadi seram bila
antu tu betul2 muncul kan diri n start kacau video budak2 itu
amar plak ilang, entah pg mana
masa yg lain2 tu cari amar, tetiba amar ada kat dalam 1 bilik 
tgh pegang kayu, masa tu mus yg jumpa, 
amar ketuk mus sampai mati pastu 
fira yg mula2 ada kat atas Istana Billah 
tetiba duk kat bawah plak,
dia pn lari nk kuar kat pintu utama, 
ternmpk mus terbaring berlumuran darah
pastu nmpk si amar duk kat tepi (belakang kamera)
masa fira pg kat amar, terus amar ketuk fira lak guna kayu yg sama
fira pn mati... tetiba amar duk kat depan kamera lak
muncul sara dari luar sambil nangis tgk kawan dia dh mati
nasib baik dia tak kena ketuk ngan amar


tapi aku tak puas ati lar sbb tak tau cita ni betul ke tak?
leh plak mati dibunuh antu,
huhuu menakutkan pastu yg amar tu sampai skang tak jumpa lagi
cita tu pn abes camtu jer. last skali ada tulis, polis masih menyiasat kes ini...


hasil siasatan aku dari blog ke blog (chewah!)
aku jumpa kat blog Artis Malaysia Terkini, dia tulis Filem ni 70% jer benar
leh baca kat sini ---> blog ngan kat Fan Page Facebook dorg.


pastu try baca kat blog Uncle Seekers. mcm2 cita ada pasal cita Penunggu Istana ni


bagi aku lar cita ni best gak, walaupun tak tau sejauh mana kebenarannya tp
takut gak lar menontonnya sampai terbawak2 ke mimpi
hua.hua.hua =)

No comments: