Iklan

Saturday, May 29, 2010

Oh aku sgt busy...

salam 
aku tersangat lah bz
xsempat lgsung nk post pape kat cni
cuti dh diluluskan selama 16 ari
sok dh nk balik kg
dh tinggal 1minggu n 1 ari
next week mmg bertambah lar bz
nk kesini kesanun
pastu msti kena kuarantin
biasa lar bakal pengantin (^_^)
erm... mcm2 rasa ada skang ni
seram sejuk panas masam masin manis 
tulis pn merapu2 jer ni 
kepada sesape yg ada kat area perak 
jemput lar datang majlis aku
map ada atas sanun
apa lagi ek...?
suma dh siap
harap2 suma berjalan lancar
hoyeah =)
kalo aku free maybe ada entry baru
kalo x pas aku jadi bini org 
baru ada entry baru hua3
sekian terima kasih...
kalo ada salah silap, im sorry

papai


Saturday, May 22, 2010

Angpow Mari!!

(angpow gambo lembu, congratulation from NC YONG)
klik tuk zoom



Yeah... arini Project Manager aku telah baik atie kasi angpow sebagai adiah kawen aku...pnya lar awal,
aku ingat dia xdapat datang tp dia ckp datang kat bangi... kenapa dia bagi awl2?? aha xpe lar, dh dia bagi amik jer lar kan... oleh kerana aku n Abg K keje sekali so aku dapat 1 n dia pn dapat 1... xyah rebut2 =)
wish dia hope both of u will forever... lebih kurang camtu lar dia ckp, Project Manager aku ni mmg baik, rajin bagi angpow n  lagi  1 sbb dia lar aku bertemu ngan Abg K, ye lar kalo dia xamik aku keje, msti aku xjmpa ngan Abg K he3 
http://emo.huhiho.com
pasni nak tunggu angpow bos besar plak... ha3 =)

44 Pantang Larang...


Thicker menunjukkan tinggal lagi 2minggu n 1hari menjelang hari pernikahan n persandingan aku wit abg K (^_^) so untuk persiapan diri, aku nk ikut lar pantang larang kat bawah ni (he3 kalo bole lar =P)
1. Jangan keluar dengan pasangan selama 40 hari sebelum diijabkabul utk mengelakkan tohmahan masyarakat. Selain itu ia bertujuan utk mengawal nafsu. Ia juga utk menimbulkan perasaan rindu dendam. Perasaan yg timbul akan membuatkan wajah pengantin lebih berseri.
2. Jgn tidur dirumah orang takut terkena ilmu. Ia juga utk menjaga nama baik keluarga.
3. Jgn bebas keluar kemana-mana kerana takut disantau oleh mereka yg mempunyai niat tidak baik.
4. Jgn makan nasi dgn gulai berkuah beberapa bulan sebelum naik pelamin bagi mengelakkan perut buncit.
5. Elakkan makan ulam yg berbau busuk seperti petaidan jering. (no 6 ilang plak?)
7. Jgn bercermin terutama selepas maghrib ke atas bagi mengelak diri dari perkara sihir.
8. Jgn membuang air kecil dan air besar serentak di dlm air contohnya dlm sungai, kolah kerana ia boleh melemahkan organ seks.
9. Elakkan minum air bergas kerana ia mempunyai gula dan gas yg tinggi dan boleh menyebabkan kencing manis.
10. Kurangkan makan makanan yg manis kerana jika terkena kencing manis, lelaki tersebut menghadapi masalah berat tika bersama.
11. Elakkan mandi malam kerana tidak elok untuk sendi-sendi.
12. Kawal makan iaitu sekali makan setiap hari (mengikut sesetengah adat)
13. Kaum lelaki elakkan memakai seluar dalam yg ketat pada waktu malam dan tidur meniarap kerana tidak bagus utk organ seks kerana darah tidak mengalir.
14. Elakkan terlalu banyak makan makanan laut kerana ia mengandungi banyak toksid.
15. Tiga bulan sebelum berkahwin, mula membuat urutan supaya pengantin mempunyai tenaga.
16. Amalkan makan telur ayam kampung seminggu 2 kali yg dicampur madu dan lada hitam yg ditumbuk utk menambah tenaga.
17. Bagi mereka yg banyak angin, minum air halia utk membuang angin.
18. Belajar ilmu rumahtangga drpd org yg berpengalaman dan sudah berkahwin tentang rahsia memikat isteri supaya rumahtangga aman dan damai.
19. Jgn memuaskan nafsu dengan cara sendiri.
20. Cukupkan waktu tidur tujuh hingga lapan sehari.
21. Elakkan minum minuman keras dan merokok.
22. Elakkan terkena cahaya matahari kerana dikhuatiri hitam dan tidak berseri pada hari perkahwinan.
23. Elakkan minum air soya kerana ia sejuk dan tidak elok utk alat kelamin.
24. Amalkan makan jamu supaya malam pengantin tidak mengecewakan.
25. Banyakkan baca surah-surah bagi mengelakkan gangguan syaitan. Sentiasa mengingati Allah.
26. Jgn makan sebebas-bebasnya kerana ketika ini sistem dalaman tidak stabil.
27. Jgn terlalu terdedah kepada keluarga lelaki (simpan diri).
28. Jgn berembun atau keluar malam bagi mengelakkan unsur jahat.
29. Jgn bercelak atau berlangir serta memotong rambut seminggu sebelum ijabkabul.
30. Jika telah nikah gantung tidak boleh bersama.
31. Selepas nikah mesti ada peneman tidur sebelum bersama. Ia bertujuan utk menghangatkan lagi kemesraan.
32. Bilik lelaki atau wanita jgn dikosongkan. Mesti ada orang atau ahli keluarga terdekat tidur di dalam bagi mengelak dr dikhianati org.
33. Jgn buat kerja yg berat. Bila pengantin membuat kerja berat, dia akan berasa penat dan mudah terjadi nya gangguan emosi.
34. Jaga pertuturan agar tidak menimbulkan rasa sakit hati.
35. Elakkan makan dan minum seperti sayur bersifat sejuk seperti kangkung, bayam, timun, jambu batu dan air kelapa agar muka nampak segar.
36. Jgn cukur kening ditakuti akan menghilangkan seri muka.
37. Sebelum menjadi pengantin, katil kelamin tidak boleh ditiduri oleh pengantin kerana tidak manis.
38. Lempar baju di atas bumbung rumah tanpa diketahui oleh org lain bagi mengelakkan hujan turun ketika majlis berlangsung.
39. Dilarang memandang cermin ketika disolek oleh juruandam kerana dikhuatiri hilang seri.
40. Kedua pengantin dilarng bercakap ketika bersanding kerana kurang manis dipandang tetamu.
41. Jgn makan kepala ayam nanti mengantuk masa bersanding.
42. Dilarang membuang alis kerana perbuatan tersebut akan menghilangkan seri wajah buat pengantin lelaki.
43. Jgn makan bersulam air kerana dikhuatiri menyebabkan perut menjadi buncit.
44. Elakkan keluar rumah tanpa tujuan kerana angan-angan yg tinggi menjelang perkahwinan dikhuatiri bakal pengantin mengalami kemalangan jika berada diluar.


credit to majalah pesona pengantin n dicopy dari blog Dunia Perkahwinan TQ 
http://emo.huhiho.com

Friday, May 21, 2010

wah... rajinnya aku join contest =P

~Contest kali ni dianjurkan oleh tote-boutique~
~Tote-boutique telah renovate blog dia jadi lebih teratur n kemas~
dan 
~Mereka telah baik atie membuat sebiji TAS SYAWAL seperti di dalam gambar kepada salah seorg pemenang (pemilihan oleh random.org)~

(sila klik tuk zoom)

dan
~Sebiji lagi beg seperti dalam gambar tuk mereka yg membuat posting paling cantik~

(sila klik tuk zoom)


~Marilah cuba nasib bersama sementara tarikh tutupnya belum luput~
dari 14th May 2010 hingga 25th May 2010

Join Contest Lagi ~ tajuknya MY WISH GIVEAWAY 502030

Marilah join contest ini yg akan berakhir pada 30May2010
 
2X Hadiah Misteri Telah Ditaja Oleh

Syarat2nya



:: Jadik Followers aku lor...http://narizan.blogspot.com:: OK
:: Wajib tepek Badge MY WISH GIVEAWAY::503020 dan badge sponsor iaitu SINAR PRINTING di side bar blog korang:: OK

:: Wajib masuk kan blog nie dlm bloglist korang:: OK
:: dah wat entry...letakkan kan link entry korang dan tinggalkan komen di entry ini...nnti senang aku nak terjah:: OK

Hadiah Utama ialah:-
wat wishlist barangan yg kita mau

1st barangan bernilai RM50
2nd barangan bernilai RM 30
3rd barangan bernilai RM 20

dan wishlist aku kalo jadi pemenang (akan dipilih oleh random.org) ialah :-

aku nk pape barangan yg bernilai seperti di atas kat website ini =)

tahniah diatas kemerdekaan kakak ni yg telah selamat melahirkan baby yg cute & seterusnya baik hati memberi giveaway kepada suma bloggers... semoga aku berjaya he3  


Thursday, May 20, 2010

'My Family's Sweetest Moment @sweetomoide Contest'.

Salam Semua, arini aku join contest lagi yang dianjurkan oleh kak IZAN iaitu My Family Sweetest Moment @ sweetomoide Contest... nama kontest ni sgt kreatif sbb puan penganjur tulis maksud sweetomoide ialah kenangan terindah, gabungan bahasa inggeris n jepun, nmpk lain sket kan... sgt terbaek =)

Syarat2 dia ada 4 jer n mcm biasa senang jer, nk tau leh baca kat cni,
aku rasa aku pnya syarat dh siap & lengkap (kalo xlengkap bgtau ek kak Izan)
TAPI
sorry kak sy nk letak 2 pic sbb baru tau cita sebenarnya... he3

gambar 1 (klik tuk zoom)
gambar 2 (klik tuk zoom)
L-R : alang deni, k.asz n anith (puput), me, knyah n zariq, a.jenal
iman (xnmpk), mak, ayah
zawir n dania, zafri, (ada lagi 3 org xblik kg)

ha ni lar family ceria aku... masa ni hari raya pertama tahun 2009 (20/09/2009)
kalo tgk gambar 1st kami suma didalam mood serius pastu tetiba nk amik pic yg second, abg aku ckp sila wat gaya... tgk2 begini lar jadinya he3
masa tu rasa sgt2 hepi, n kalo berkumpul adik-beradik msti gelak smpai lebam, mcm2 cita n lawak yg keluar dari kami suma... =)





Hadiah dia best woo
Hadiah berupa barangan dan voucher (Jusco *ehem*) yang akan di beritahu dalam masa terdekat.
Hadiah akan diberikan kepada

1st Prize x 1
2nd Prize x 1
3rd Prize x 1
Consolation x 5
Mystery gift untuk peserta ke 7 yg mencukupi semua kriteria x 1

itu jer nk cita... wish me luck ok (^_^)

Wednesday, May 19, 2010

TAG yg menghilang Tension


tag
dari kakak ipar ~puput~
& tag ni nmpk best

.:mari kita baca syarat2 nya dulu:.

~It's harder than it looks~
~Copy to your own notes~
~Erase my answers~
~Enter yours and tag twenty (20) people~
~Use the first letter of your name to answer each of the following questions~
~They have to be real~
~Nothing made up~
~If the person before u had the same first initial, you must use different answers~
~You cannot use any words twice~
and
~You can't use your name for the boy / girl name question~

.:dan inilah dia jawapan dari aku:.

1. What is your name : DEELA
2. A four letter word : DAUN
3. A boy's name : DARIEN (bakal anak aku he3)
4. A girl's name : DANIELLA (sama gak =P)
5. An occupation : DRIVER
6. A colour : DARK PINK
7. Something you wear : DIESEL CLOTHING
8. A food : DODOL
9. Something found in the bathroom : DAYUNG (he3 pelat gayung)
10. A place : DANGA BAY
11. A reason for being late : DO (tertdo)
12. Something u shout : DOL KO NK PEGI MANA?!
13. A movie title : DO YOU HEAR ABOUT THE MORGAN (xpenah tgk pn)
14. Something u drink : DURIAN JUICE
15. A musical group : DURAN DURAN (klasik)
16. An animal : DOLPHIN
17. A street name : DATO ONN STREET
18. A type of car : DATSUN (kete ayah zaman dulu2)

KERTAS SOALAN TAMAT

sape2 yg lom wat lagi leh lar amik, kalo nk senaraikan, aku pn xtau sape =)

~ENJOY (@_@)~





banner dh sampai


hatiku berbunga riang masa balik dari lunch td sbb ternampak parcel yg dibungkus pjg2...
tanpa menoleh kiri dan kanan, depan dan belakang,
aku terus mencapai gunting dan zasss
mengoyak terus bungkusan itu...

terima kasih kepada pino design kerana menghasilkan banner yg cantek n terbaek

Friday, May 14, 2010

Oh Tidak!

Tadi masa on9 fesbuk... n aku tetiba menyibuk terpandang beg yg telah ditag kepada org lain... giler lawa beg ni, beg zaman dulu2... ringan jer tgn aku tulis msg kepada penjual beg ni... mmg seriyes nk beli n yg mengejutkan aku... leh lak dia ckp post dlu baru aku bank-in kat dia... xpnh lak dgr camtu, slalu org bank-in dlu baru barang dihantar... erm whatever lar janji aku dh berkenan giler ngan beg ni... biar lar xde jenama pn janji sytlo muahahaa... (o_O)
msti lawa kalo aku yg pakai... he3

pandangan dari tepi

pandangan dari depan

ni versi itam... pilihan aku =)

wasiat baek punyer

si nenek moden atau nama saintifiknya chentafoeva a.k.a nurkasihsuci telah bagi aku 3ekor wasiat... dia suh aku wat kenduri tp aku xtau mana 1 nk guna... hik3 korang tgk lar wasiat pe dia bagi...


pastu wasiat dia bersyarat plak...

1. Thank & link the person that gave you the cow
TQ nenek moden bagi 3ekor wasiat yg baek punyer ni =P

2. Bagi balik wasiat ni kat 7 bloggers yg paling active or xaktif
bukan kedekut tp mmg taknak bagi... he3 (sesiapa yg suka leh amik-ikhlas ni)

3. Bagi tau diorang ni yang diorang dapat wasiat dari orang kaya kg sepening lalat.
okeh

4. Cerita 3 perkara apa yg anda selalu buat sambil tgk tv.
kejap tido kejap tgk tb blik
main sms
pegang remote

5. Bagitau 3 makanan pelik yg pernah anda makan:
xmakan makanan pelik... xbaik tuk kesihatan

6.Cuba bagitau berapa orang dah kawan anda kat FACEBOOK
300 kot

7. Camner korang berjumpa spouse korang or pakwe or makwe...
secara sengaja he3

tengkiu
THE END

dia baik banget~


hoyeah... (maap kalo image kat atas tu menggangu korang tp dia cute kan)
ekceli pada ari ahd yg lepas aku n abg K telah pg berjalan ke Mines Wonderland tuk mencari barang hantaran abg K yg xcukup2 lagi pastu sedang berjalan2, aku n abg K tetiba leh melekat kat kedai kamera... memula nk tgk2 jer n tetiba abg K nk beli plak... xkisah lar duit dia =P
TAPI
bila dh settle pembayaran dia ckp tu adiah arijadi aku merangkap hantaran... hek3 btol ke apa yg aku dngar ni...? walawei best lar abg K ni... cyg banget duh =P
oleh kerana kamera tu sbg hantaran so pic n modelnya terpaksa dirahsiakan sementara supaya menjadi surprise kat ahli keluarga aku... he3 poyo jer bunyi

Thursday, May 13, 2010

=P

Saya Tiada Cerita

Sekian Terima Kasih

he3 (^_^)

Thursday, May 6, 2010

Saya menang =)

1st contest aku join n xsangka aku menang... =)
ni jadi adiah besday aku lar... mekasih kepada memory shop
dia dh post keputusan ni semlm tp aku xnmpk lak sbb aku demam so aktiviti berblog kureng sket... arini baru nmpk, sgt bertuah ngee~
adiahnya rm 30 + brooch pilihan aku
n aku pilih brooch ni
he3 tu jer laporan tuk petang ni... sekian terima kasih =)

Kesiannya...

pagi tadi aku dapat mesej dari kakak aku, dia ckp anak abg aku dh meninggal dalam perut sbb kena infection... baby girl plak tu... kesian lar kat family abg aku...dah 2 kali kena camni, sblm ni baby boy meninggal dalam kandungan gak masa tu dah 7 bulan pastu kakak ipar aku dh pregnant semula n minta2 dia selamat lahirkan baby tu tapinya xsempat gak ... sampai umo 5 bulan jer...
herm sedih plak rasanya... kesian kakak ipar aku, mesti dia trauma giler... aku harap dia xputus asa tuk dapatkan anak lagi n semoga dia sentiasa tabah hadapi dugaan Yang Maha Esa ni
huhuu (T_T)

Al-Fatihah tuk baby Aryssa Damia

*abg aku ada amik pic arwah baby ni... t kalo dia dh send aku letak kat cni*
kalo nk tgk arwah baby boy dia yg dlu klik cni

oh! dah semakin hampir

hoyeah... dah nk smpai masanya, =)
arini ngam2 lg sebulan aku bakal jadi pengantin baru... nk wat checklist sket

Baju Nikah ~ wat kat taylor turun temurun, tema kaler.: krim:. ok
Baju France Lace, Pelamin, Make-Up,Gaun n Kot (sblh umah aku) ~ de' Aida bridal, tema .:purple n silver:. ok
Kad Kawen, Hantaran Decoration, Door Gift, Bunga Pahar, TQ tags ~ creatively designed ok
Banner ~ Pino Design ok (teramat puas atie-cantek)
Baju Songket, Make-Up, (sebelah laki) ~ Aida D' Sanding Mempelai, tema .:hijau n putih:. ok
Katering, Kompang, Kanopi ~ suma mak yg settle kn =) ok
TOK Kadi, saksi, wali ~ ayah settele kn =P ok gak

suma dah settle kot, tinggal nk beli barang hantaran yg xlengkap lagi tuk abg K, aku pnya ckup dh kot... pastu aku nk amik cuti n get ready tuk menghadapi transformasi besar punya =D

*kepada sesiapa yg bakal nk kawen tu n tercari2 idea tuk baju ke, make-up ke, kad kawen ke, banner ke, leh klik link yg ada kat sanun... (promote sket =P)*



1st Tag from Kak Jaja'Z

mekasih Kak Jaja'Z bagi tag ni... xpenah wat tag sblm ni, so sgt excited lar nk wat tag ni... he3
tajuk tag ni ialah... SELONGKAR BEG ARTIS ANDA
nasib baik minggu ni aku pakai beg yg agak sopan n keperempuanan... =P
kalo tak aku pakai paper beg jer... ha3
beg ni aku beli time raya aritu kat F.O.S, brand dia aku pn xpasti(xde rasanya) ye lar beg murah jer ni, apa yang penting kerjasama leh pakai dengan gaya...
ni permukaan dalam beg... agak luas, leh masuk byk lagi barang tp ada sket jer barang2 penting aku kat dalam tu
dah keluarkan isi perut beg ni... so apa yg korang nmpk tu lar dia...
1~wallet (wajib ada)
2~bekas cincin (aku kekadang suka bukak cincin n simpan dlm ni sbb takut ilang!)
3~ubat2 (aku demam skang ni so kena ada lar menda ni dlm beg)
4~beg make-up (nk selongkar yg ni gak ke? he3)
5~buku nota n pen (catatan penting tuk hal2 kawen t)
6~henpon (xde dlm gambo coz henpon burok =P)

dan tag ini telah ku anugerahkan kepada



aiyak! tersalah teknik.

baru aku perasan... aku sbnrnya ada 26 folowerz jer tp kenapa kat tepi tu tulis 27 folowerz? nk tau sbb pe... sila skroll ke bawah =P
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
ha3 sbb aku terfolo diri sendiri aritu... secara xsengaja ek, alg2 dh terfolo, biar jer lar kat ctu... =P
bila lar folowerz aku nk riban2 ni? he3
*1 ari nnt ada kot*

Wednesday, May 5, 2010

award~secara langsung & xlangsung

aku ada dapat 4 award ~ 2 secara langsung n 2 secara xlangsung

ni award daripada sugar2 kapas strawberry, dia ckp dia bagi kat sume blogger dia maksudnya sume follower dia lar kn... (ha3 memandai jer aku ni =P)

yang ni plak, award secara xlangsung daripada belog si bongsu
dia bagi award ni kat follower dia no 57 smpai 71, aku follower dia yg ke 60 =)

award ni plak dari kakak terchenta iaitu PUPUT
n ketiga2 award di atas ni adalah yg sama sumanya so xyah lar aku wat entry pasal award ni kn =P

KECUALI award ni, aku dapat 1 jer so aku wat entry spesel sket =)

1) Thank & link the person that give u the award
Terima kasih kak inumatin, jasamu amat dihargai =)

2) Pass this award to 10/20/30 all bloggers you've recently discover
oleh kerana aku ada 27 org followers, aku dgn baik atie bagi kat suma followers aku walaupun dorg dh dpt award ni kan... =P (kakak inumatin xyah lar ek)

3) contact said blogs & let them know they've won this award
udah bagitau

4) state 7 things about yourself
1.mata besar
2. baik
3. kasar
4.suka tido
5.rajin
6.sopan santun
(ada ke?)
7.suka kucing n kanak2



Nyum...Nyum...

Hua3 smlm aku demam plak, xsempat nk update blog...
ahd aritu mak aku masak best giler, ada ayam goreng tepung, sotong masak sambal, sayur, n yg paling dinanti2 ialah sup jagung... bagi sesiapa yg nk try, aku ada letak resipi kat bwh, sng jer nk masak sup jagung ni, rasa dia pn sgt2 terbaek!
kalo korang tengok pic kat bawah ni gerenti lar terus rasa lapar, aku pn rasa camtu... Ya Ampun sedap banget lar mak aku masak, bila lar aku leh masak cam dia kn... =P

Sup Jagung

Bahan2
ayam,
jagung,
tomato buah,
bawang merah,
bawang putih,
halia,
kiub ayam,
garam,
air

Cara2
1) tumbuk bawang putih, bawang merah, halia sampai lebam hancur
2) tumis bahan di atas smpai garing
3) masukkan air secukupnya
4) masukkan ayam & biar hingga mendidih
5) masukkan jagung
6) masukkan 1 kiub ayam , garam secukup rasa
7) lastly masukkan bawang besar (dibelah 4) n tomato

SIAP... nyum3