Iklan

Saturday, April 24, 2010

rombongan ke muzium negara

ahd lepas, sbb dh xde benda nk wat so aku n abg K (rombongan 2 org jer... he3) pergi melawat muzium negara sbb nk tgk PAMERAN KERANDA Tradisi dan Misteri, mcm2 keranda yg ada, org pn ramai gak, bayaran dia murah jer 1 kepala yg berumo 13 thn keatas rm2, bdk2 bwh 12thn pree of charge kalo bwk kamera kena bayar rm3, pameran keranda ni xde lar seseram pameran antu masa aku form 5 dlu... biasa lar dia cita pasal asal usul keranda jer tp ada gak bdk2 yg takut, ada sorg budak ni, nangis2 peluk mak dia pastu aku dgr dia ckp antu2, nk balik... nk balik, seram gak bila dia ckp ada antu... ntah2 dia nmpk betui2 kot... gulp!
yang paling best org ramai nk pg tgk ialah keranda emas 14 karat ehsan dari NV Multi Corporation Berhad, mmg cantik lar keranda ni, dgr cita siap ada aircond tp time tu xdpt tgk kat dalam sbb tertutup... lain2 keranda biasa jer... dh wat 1 pusingan tgk keranda, pg lak melawat pameran tetap dalam muzium tu, still sama gak cam dlu2 =)

JOM LAYAN GAMBAR LAK

otw nk pg... Abg K ngan muka seriyusnya =)

ngah beratur masa nk beli tiket


ni zaman dlu2 sblm ada keranda, tanam pn x, letak camtu jer

ni pn sama gak, tp dia letak mengiring

ni perak man, org pertama yg asal dari perak...

gambar pengkebumian perahu kat Gua Niah

keranda kanak2 yg cute, siap ada ukiran biawak, ni kaum dayak yg guna

ni plak namanya Sandong Dayak, tuk org dewasa plak

keranda atas pokok

ni yg paling bergaya jeng...jeng...jeng

sape lar yg pnya ek... he3

ada nmpk yg pelik2 x?

tempat abu mayat

ni org melayu pnya tp bkn keranda, tmpt nk bwk jenazah jer

ni pn sama, kereta tarik jenazah, sblm ada van jenazah

keranda kayu balak, digunakan oleh org sungai daerah kinabatangan, sabah

keranda kayu kelabit lungun

ala lupa plak nama dia... he3

ni sarawak pnya

india pnya keranda



keranda Erong Indonesia, sgt kreatif!

akhir sekali keranda siam

gambar aku n abg K, xleh nk amik berdua sbb xbwk fotografer...he3

pasni ada lagi 1 cita smbungan tp agak mistik sket... tunggu!

1 comment:

P U P U T said...

giler...yg keranda emas tu lawa sggh...yg ada gmbo cam pocong tu mahu terkejut kejap...deela x ngigau ke mlm2 tgk ni..huhuhu...