Iklan

Monday, April 26, 2010

ORBS?

arini nk smbg cita mistik masa aku pg muzium aritu

Orbs? pebenda tu?
hurm...aku dulu ada pernah baca pasal orbs ni, iaitu bulat2 kecik yang kuar bila kita amik pic... tp xpasti pebenda sebenarnya menatang ni. bila aku search kat wikipedia dia ckp
Istilah bebola cahaya (bahasa Inggeris: orb) merujuk kepada sejenis artifak bulat ataupun bujur, yang muncul secara tidak sengaja dalam fotograf.
ada lagi penerangan kat wiki, tgk kat cni
TAPI
bila baca kat blog ini, dia ckp (aku copy paste jap)

Sifat-sifat

Orb merupakan penjelmaan makhluk halus paling mudah sekali…walaupun ianya paling mudah bagi mereka…kita tetap tidak dalam melihat mereka dengan mata kasar…Orb ini hanya boleh dilihat dengan rakaman kamera atau video digital…penjelmaan makhluk halus yang kita boleh lihat secara mata kasar, memerlukan satu bentuk tenaga yang tinggi…kerana secara teorinya makhluk ini berada dalam frekuensi yang rendah sedangkan kita yang hidup dalam dunia yang nyata dan serba kenyataan yang boleh dilihat dengan mata kasar ini, dalam frekuensi yang tinggi…

Ia adalah suatu keganjilan yang biasa dialami oleh jurukamera sewaktu merakamkan imej-imej. Persamaan diantara kesemua orb yang telah berjaya dirakamkan adalah berbentuk bulat, bercahaya, hampir lutsinar dan sentiasa terapung di udara. Pada kebiasaannya, sesebuah orb akan mempunyai bahagian dalaman dan terdapat satu bintik ditengahnya yang dipanggil “nucleus”. tulisblog.com

Imej cahaya yang terhasil dari orb juga berbeza antara satu sama lain. Sesetengah dari orb-orb ini mampu memgeluarkan cahaya yang sangat terang manakala ada juga yang pudar dan sukar dilihat.

Pergerakan orb juga pada kebiasannya adalah pantas dan amat jarang berada dalam keadaan statik. Rakaman orb dari perakam kamera digital boleh dianggap sebagai yang terbaik sekiranya imej tersebut mengandungi “ekor kecil” kesan dari pergerakkan laju dan tidak dijangka hala tujunya.

Orb biasanya hadir di merata-rata tempat terutama yang mempunyai kesan peninggalan sejarah atau tempat-tempat tragis. Perubahan suhu dan cuaca amat jarang memberi kesan terhadap orb-orb menyebabkan ia adalah sejenis hantu yang paling mudah ditemui sekaligus menjadikan ia amat popular di kalangan pengkaji paranormal.

Jadi, anda sudah tahu apa itu orbs? Wallahualam…

ha... tu lar dia, mana 1 yg betul pn aku xtau... sbnrnya time aku pg muzium aritu, ada 1 tmpt ni aku amik pic penuh ngan orbs, mmg pelik, tmpt lain xde plak menatang 2...

nah cuba korang tgk

gambar 1 - ada sket2 n nmpk blur jer

gambar 2 - ada yg nmpk terang sket

gambar

4 3 - byk plak kan...

(pic yg aku amik ni pic makam sape ntah, aku pn dh lupa cita pasal dia... SOWIE)

gambar Abg K wit Hang Tuah =)

ada 1 jer besar kat belah bawah tu... nmpk x?

gambar aku... xde pape lak, he3

TAMMAT

2 comments:

KP said...

orbs tu ialah makhluk tuhan gak,biasa le kan tempat camtu, saya selalu amik mlm2 kdg2 dlm umah kita pun ada gak 1, 2 heheh

ShazlinaSaad said...

hantu ke?huhu